Inćun

Inćun, brgljun ili brfun (lat. „Engraulis encrasicolus“) je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu Jadranskog mora. Pripada porodici „Engraulidae“ i spada u grupu poznatu pod zajedničkim imenom „sitna plava riba“. Postoje 144 vrste u 17 rodova koji su pronađeni u Atlantskom, Indijskom i Tihom okeanu. Rasprostranjen je u cijelom Mediteranu, uključujući Jadransko, Crno i Azovsko more. Najbolji inćuni dolaze iz Sredozemnog mora. Na prvi pogled sličan je sardeli, ali inćun ima tanje tijelo sa šiljastom glavom i izraženim krupnim očima. Gornji dio tijela je plavo-zelene boje, dok je donji plavo-srebrne boje. Živi u jatima, na dubinama do 400 m.

incunInćun može narasti do 20 cm dužine. Kako se love u jatima najviše inćuna je veličine između 10 i 12 cm. Hrani se planktonom, a sam je hrana svim značajnijim predatorima. Životni vijek mu je 3 godine. Zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, kao i ostala plava riba, preporučuje se za prehranu, naročito djeci. Bogat je vitaminima B kompleksa i raznim mineralima, kao što su kalcijum, magnezijum i fosfor, koji su važni za izgradnju i održavanje zdravlja kostiju.

Upotreba u kuhinji

Vrlo je ukusna riba, priprema se na razne načine. Kod nas je cijenjen kao najbolja riba za soljenje.  Inćuni se mogu marinirati u limunovom soku i vinskom bijelom sirćetu sa malo soli. Cijele inćune možete peći na žaru, kuhati na lešo i pržiti. Slane inćune možete dodavati u marinade na bazi umaka sa majonezom i razne namaze, kojima pojačava okus. Fino pristaju uz tjesteninu, bilo da je hladna sa maslinovim uljem i umakom na bazi sirćeta ili ako je tjestenina topla sa paradajzom. Inćuni će vam fino upotpuniti picu, ali će i dati posebnu notu rižotu sa komoračem.

 Jedno od jela sa inćunima koje preporučujemo je „Caesar“ salata.