Kovač ili San Pjer

Jedna od najpoznatijih riba u Jadranu je kovač (lat. „Zeus faber“). Lako je prepoznatljiva zbog svog specifičnog izgleda, te je vrlo tražena zbog svoje kvalitete u prehrani. Poznata je još i po imenima šanpjer, riba Sv. Petra i San Pjer.

kovacOvo je riba neobičnog izgleda, ovalnog oblika, bočno vrlo spljoštenog, tako da je skoro nevidljiva kada se gleda okomito. Tijelo joj je prekriveno sitnim oštrim ljuskama. Prva leđna peraja je neobično dugačka, jer se sastoji od 10 bodlji. Najčešće je zelene, odnosno maslinaste boje, iako nekada zna biti i zlatno-žućkaste boje. Trbuh joj je srebrenkasto bijel. Na oba boka ima karakterističnu crnu tačku, po kojoj je dobila i većinu svojih imena. Naraste do 90 cm dužine, a njena težina može dostići i do 8 kg. Najveća zabilježena starost joj je 12 godina. Najčešće živi na dubinama između 50 i 100 m, a može se naći i na dubinama od nekoliko stotina metara. Nije naročit plivač, uglavnom pliva sporo i lagano, te živi većinom blizu dna, na svim tipovima terena. Izrazit je grabežljivac i hrani se manjim ribama i ribljom mlađi koje hvata prikradanjem i izvlačenjem svojih preklopnih usta. Pored ribe, hrani se rakovima i glavonošcima. Mrijesti se krajem zime i početkom proljeća, a jajašca su joj pelagična. Ova riba je rasprostranjena u gotovo svim predjelima svijeta, a najčešće se može naći na Jadranu, Novom Zelandu, u Japanu i Africi. Jedino je nema oko obala Amerike.

Legenda o nastanku imena

Postoji mnogo legendi o nastanku imena ove ribe. Jedna od njih glasi da je sv. Petarapostol hvatao ribu, a kako je bio bez ikakvog alata, to je činio rukama. Ribu je uhvatio, a na mjestima gdje ju je dodirnio prstima ostale su crne mrlje. Odatle je ova riba dobila ime ribe svetog Petra.

Druga legenda obrađuje nastanak imena kovač. Vjerovalo se da su Zeusovim konjima otpale potkovice i da su se zbog toga spustili sa neba na morsku obalu. Zeus je tada naredio Hefestu, bogu kovača, da ih potkuje, što je Hefest odbio da uradi. Ostavši bez pomoći, Zeus je sam odlučio potkovati konje, ali nije znao kako. Sjeo je na obalu i tada je iz dubine iskočila riba, koju je pojeo. Nakon što ju je pojeo u ruci mu se našao kostur ribe, u kojem je on prepoznao kovački alat. Sa gornje strane glave je uzeo mašice, sa vilice čekić, sa obraza nakovanj, a od bodlji čavle i tim alatom je potkovao konje. Nakon toga, Zeus je tu ribu nazvao Zeusovim kovačem. Kako je moć Zeusova u carstvu Posejdona bila nikakva, tako riba izgubi iz naziva riječ „Zeusova“ i ostade samo kovač.

Upotreba u kuhinji

Meso kovača je izuzetno dobrog okusa i jako je cijenjena riba u gastronomiji, a priprema se na na grdele i lešo. Pored toga, veoma je ukusan i brodet od kovača.

Neka od jela od kovača koja preporučujemo su:

Riblji tanjir
File San Pjera
Svježi San Pjer pripremljen po Vašem izboru