Maskarpone sir

Maskarpone sir je italijanska vrsta sira, koja potiče iz italijanske pokrajine Lombardije, odnosno područja jugoistočno od Milana, odakle se njegova priprema proširila po cijeloj Italiji. Podaci pokazuju da se javlja već u kasnom 16. vijeku. Što se tiče samog imena, postoji nekoliko teorija o njegovu nastanku. Jedna kaže da je ime dobio po izvornom proizvodu „mascarpa“, koji se dobija od sirutke zrelog „sirastacchino“ ili od „mascarpie“, dijalektalnog naziva za  „ricottu“. S obzirom da se ponekada zove i „mascherpone“, nagađa se da bi ime moglo poticati od imena porodice Mascherpa koja je imala imanje pod nazivom Cascina Macherpa na pola puta između Milana i Pavie. Maskarpone je svježi kravlji sir sa udjelom mliječne masti od 60% do 75%. Mekan je, blag, kompaktan i lako razmaziv, a njegova boja seže od bijele do kremasto-žute. Maskarpone sir je prepoznat kao „Prodotto agroalimentare tradizionale“, što u prevodi znači „Tradicionalni regionalni prehrambeni proizvod“. Maskarpone sir je brzo kvarljiv, zato se u prošlosti pretežno pravio zimi. Pošto brzo preuzima druge mirise treba ga držati u zatvorenoj posudi. Maskarpone je kremasti sir koji se dobija iz kiselog vrhnja, tako da je njegov nutritivni sastav više sličan vrhnju nego siru. Ljekovita svojstva maskarpone sira su veoma skromna, što većini potrošača ne smeta jer je najbolji u desertima, koji služe da nam pruže mali, slatki i neopterećeni užitak. Maskarpone sir sadrži vrlo male količine laktoze,  a od vitamina je bogat vitaminom A. Zahvaljujući energetski bogatim mastima pomaže u kontroli apetita, jer produžuje osjećaj sitosti.

Upotreba u kuhinji

Maskarpone sir se zbog svoje kremaste strukture može koristiti prilikom pripreme namaza, za spajanje hladnih salata, za oplemenjivanje gustih supa, kao i dodatak tjestenini, naročito ako je punjena kao ravioli ili tortelini. Kod pripreme rižota može se dodati na kraju umjesto sira ribanca i maslaca.

cheeseMaskarpone je takođe izvrstan u kombinaciji sa kriškama pečene bundeve, kuhanim krompira ili toplim povrćem, pečenim gljivama na žaru i svježe kuhanom palentom. Kod kolača je izuzetno primjenjiv i gotovo se uvijek miješa sa šećerom, alkoholom i jajima kao krema koja kolaču daje posebnu dušu. Najpoznatiji među njima je tiramisu.

Jedna od poslastica sa mascarpone sirom koju preporučujemo je Kolač sa šampanjcem.